top of page
Bozo Vrećo
Bozo Vrećo

Thu, Aug 25

|

Banja Luka, Kastel

Bozo Vrećo

Lirski tenor anđeoskog glasa, Božo Vrećo, 25. kolovoza dolazi u Banja Luku, gdje će nastupiti u Kastelu u 21 sat. Ulaznice možete kupiti u ispred Boske i u sustavu Kupikartu.ba.

Registration is closed
See other events

Vrijeme i lokacija

Aug 25, 2022, 9:00 PM

Banja Luka, Kastel, Kastel, Banja Luka 78000, Bosnia and Herzegovina

Event

Božo Vrećo postao je jedan od glazbenih pionira kad se usudio dati vlastitu interpretaciju tradiciji sevdaha i izvoditi ga u sebi svojstvenom, autentičnom stilu. Ono što ovog umjetnika nedvojbeno ističe iz gomile je raskošan, castrato glas i ekstravagantan izgled, kombinacija koja njegove nastupe čini nezaboravnima. Pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći - emocijama s kojima se svi poistovjećuju. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i takva magija na njegovim koncertima.

Božin autorski izražaj može se opisati kao interpretacija modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi u sfere jazzabluesa, spiritualnog i polifonog. Njega krasi nesvakidašnji opus jer marljivo radi na glazbi i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos. Od njegovog koncerta možete očekivati potpuni sufi trans koji u sebi nosi izvorno oslobođen sevdah.

Božo Vrećo dosad je izdao 3 samostalna albuma: „Moj sevdah“ (2014.), „Pandora (2017.) i „Melek“ (2018.). Izdao je i 2 albuma kao član ansambla Halka: „Halka“ (2013.) i „O ljubavi“ (2014.) te zajednički album s Edinom Karamazovim „Lachrimae“ (2020.). Na pisanju novih sevdah tekstova po uzoru na stare stoljetne tekstove surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskog glasa. Rezultat tih suradnja su hitovi, poput Lejlije i „Sabe“, koji privlače njegovu sve širu i brojniju publiku.

Ima pristup koji je zaista katarzičan, transverzalan i unikatan, kako pišu svjetski mediji: francuski ARTE, američki New York Times i španjolski El Periodico. Navedeni ga mediji nazivaju „ikonom slobode, anđeoskim glasom koji miluje duše i otvara srca“.

Trenutno radi na filmskoj glazbi ladino pjesama u BiH, a jedna od njih, „Maldita“, dio je istoimenog dokumentarnog filma o njemu, sevdahu i Sarajevu u produkciji i režiji Kanaki films i Medikus Mundi produkcije iz Madrida i Barcelone.

Osjetite magiju anđeoskog glasa Bože Vreće! Ulaznice za koncert u Banja Luci možete kupiti u ispred Boske i u sustavu Kupikartu.ba.

Podijeli

bottom of page