top of page
Sevdah u Lisinskom
Sevdah u Lisinskom

Mon, Nov 07

|

KD V. Lisinski, Zagreb

Sevdah u Lisinskom

Publika i obožavatelji sevdaha, kao i ranijih godina, moći će uživati u „evergreenima“ sevdaha kao što su: Žute dunje, Tebi majko, Misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh n

Registration is closed
See other events

Vrijeme i lokacija

Nov 07, 2022, 8:00 PM

KD V. Lisinski, Zagreb, Trg Stjepana Radića 4, 10000, Zagreb, Croatia

Event

U interpretaciji eminentnih izvođača sevdaha i sevdalinke, glavni grad osjetit će svu ljepotu bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pjesama u izvedbi neponovljivih Dragana Stojkovića- Bosanca i Enesa Begovića, a na pozornici kultne dvorane s njima će se pojaviti Elvira Rahić, Nikola Rokvić, Antonija Batinić, Azra Husarkić, Esed Kovačević te Sejo Pitić.

Uz fenomenalne vokalne interpetatore, na pozornici pratit će ih jedinstveni i već legendarni Orkestar maestra Dinka Mujanovića.

Kroz sve ove godine u projektu "Sevdah u Lisinskom" pjevale su zvijezde poput Nedžada Salkovića,  Hanke Paldum, Halida Bešlića, Harija Mata Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića, Biljane Krstić...

Za one koji nisu imali prilike čuti ovakvu vrstu muzike, sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstveni glazbeni izričaj u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti svojom dugom i bogatom tradicijom. Samom svojom strukturom i načinom izvođenja, sevdalinke su kompleksne pjesme prepune emocija, a sama riječ potječe od arapske riječi „sawda“ što znači „crna žuč“, dok u bosanskom jeziku pojam „sevdah“ dobio značenje češnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada.

Tokom svih ovih godina radio sam na mnogim projektima gdje sam dovodio svjetske zvijezde kao što su Sting i organizirao 2Cellos u regiji, ali „Sevdah u Lisinskom“ je s moje strane gledišta posebna manifestacija jer kao dijete grada Zenice, sevdalinka posebno leži u srcima svih koji su iz Bosne i Hercegovine. Ovim projektom koji traje već kroz svoje 17.izdanje sam jako ponosan jer ustvari pazimo na očuvanje svih kulturnih blagodati koje smo naslijedili od svojih predaka. Zaista je divan osjećaj kada imate nešto kao što je ovakva manifestacija da vas podsjeti odakle potječu vaši korijeni, ali i kada druge osobe poštuju i cijene ovu vrstu glazbe.

Podijeli

bottom of page