top of page
Vlatko Stefanovski i Tanec
Vlatko Stefanovski i Tanec

Wed, Sep 28

|

Rijeka, HKD na Sušaku

Vlatko Stefanovski i Tanec

Vlatko Stefanovski i Tanec, nacionalni folklorni ansambl Sjeverne Makedonije, nastupit će 28. rujna u Rijeci, u HKD na Sušaku, u 20 sati. Ulaznice možete kupiti u sustavu Mojekarte.hr.

Registration is closed
See other events

Vrijeme i lokacija

Sep 28, 2022, 8:00 PM

Rijeka, HKD na Sušaku, Ul. Strossmayerova 1, 51000, Rijeka, Croatia

Event

Vlatko Stefanovski je u svojoj gotovo pet desetljeća dugoj karijeri više puta nastupao s Tanecom u Makedoniji i inozemstvu. Te suradnje uvijek ističe kao posebno značajne i inspirativne za svoju glazbu, ali i za makedonsku glazbenu kulturu u cjelini. Folklorni motivi su, rekli bismo neizostavan i dominantan element njegove glazbe pa je ova suradnja s Tanecom, koja se dogodila u jesen 2021. godine u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD-u, bila logičan korak naprijed nakon njihovih dosadašnjih jednokratnih zajedničkih nastupa. Zbog visokog ugleda orkestra Tanec i gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, kao skladatelj/aranžer obrada folklornih tema angažiran je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalist i autor. Njemu je povjereno da glazbeno spoji ova dva izvođača na dostojanstvenoj, jednako vrhunskoj razini. Kombinacija se pokazala uspješnom i ovaj prestižni glazbeni projekt niže izvanredne koncerte. Osim premijernog nastupa na „Jesenskom glazbenom festivalu“ u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspješno nastupali na poznatom mariborskom festivalu LENT u Sloveniji kao i na prestižnim ljetnim pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu.

Publika svih ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec konačno spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl. Posebno za ovaj projekt izvođeni su antologijski plesovi "Pelistersko", "Kasapsko oro", "Sitna lisa", "Postupano", "Kalajdžsko", "Pajduško" i nezaboravne melodije "Eleno, čerko", "Jano, mori, sevdalino" u novim aranžmanima Damira Imerija. Ova vrhunska fuzija, koja je rezultirala jedinstvenim glazbenim nastupom, zasluženo živi svoj međunarodni koncertni život.

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dijela Europe koji je i svjetski poznat po svojim nevjerojatnim izvedbama na gitarama. Njegova maestralnost seže u melodije koje malo tko može odsvirati upravo radi njegovih kombinacija etno jazza, rock-a, jazz fusion-a i blues glazbe. Stefanovski ima dugogodišnju uspješnu karijeru. Poznat je po brojim projektima, počevši kao jedan od osnivača i dugogodišnji član grupe "Leb i sol", zatim kao samostalni glazbenik i filmski skladatelj te po suradnjama s Miroslavom Tadićem i sastavom V3 Trio.

Tanec, nacionalni folklorni ansambl Sjeverne Makedonije, prvi je profesionalni folklorni ansambl u Makedoniji, osnovan 1949. godine s ciljem prikupljanja i njegovanja makedonskih tradicijskih pjesama i plesova, narodnih nošnji i glazbala te predstavljanja bogate kulturne riznice makedonskog naroda kroz vrhunski glazbeni izričaj. Naziv ansambla Tanec značenjem simbolizira makedonski narodni ples. Djeluje kao svojevrsni pokretni muzej makedonskog bogatstva, šireći ljepotu makedonskih plesova i pjesama cijelim svijetom. Tanec je dosad nastupio na više od 5000 koncerata i festivala, pred punim koncertnim dvoranama u New Yorku, Sydneyu, Melbourneu, Tel Avivu, Rimu, Parizu, Londonu, Montrealu, Torontu i brojnim drugim svjetskim prijestolnicama.

Stefanovski i Tanec pripremaju jedinstven scenski doživljaj u HKD na Sušaku! Ulaznice za koncert 28. rujna s početkom u 20 sati možete kupiti u sustavu Mojekarte.hr.

Podijeli

bottom of page